вторник, 14 август 2012 г.

Ползата от бирата за кожата, косата и ноктите





Полезно и приятно
Заради естествените си съставки бирата в умерено количество има благоприятно действиe за здравето и красотата на кожата, косата и ноктите. Препоръчителната дневна доза е триста милилитра.

Бирата е качествен източник на магнезий, калий, цинк, фосфор, силиций, мед, натрий, на витамин B1, B2, B3 i B6 и B12, а също и на аминокиселини.

Бирата изглажда бръчките на кожата. Тайната е във витамините, минералите и биоактивните съставки и особено на полифеноли и хумолин, които спират преждевременното стареене. Освен това, благодарение на по-голямото количество на микроелементи като цинк, бирата помага кожата да е по-резистентна на акне и на климатичното влияние. Хмелът, като основна съставка на тази разхлаждаща лятна напитка, е естествен антиоксидант, заради което се използва в козметичната индустрия за производството на козметика за чувствителна кожа.

Още преди повече от четири хилядолетия пивоварите в Месопотамия използвали бирата за козметични цели. В древен Египет строителите на пирамидите пиели бира за възстановяване на силите, а знатните жени открили, че къпането и миенето с бира защитава кожата от кожни болести и допълнително я освежава.
Също така много отдавна е известно, че бирата се използва и при грижите за косата. Бирата прави косъма по-блестящ и здрав, независимо дали се използва индустриално произведен шампоан или от домашната кухня. Коктейлът от бира и мая пък помага срещу чупенето на ноктите.

Една от легендите разказва за тайния ритуал, прилаган от императрица Теодора. Тя е редувала вана с топла и студена бира. Топлата бира била за възстановяване на кожата, а студената за поддържане на младостта.



Няма коментари:

Публикуване на коментар