понеделник, 13 август 2012 г.

Швейцарски овце пращат SMS при нападение от вълк

О-леее!!

Швейцарски учени разработиха система, която ще позволи на овцете да „изпращат“ съобщения на стопаните си при нападения от вълци, съобщи „Дейли мейл“.


Системата включва използването на високотехнологичен нашийник със сърдечен монитор, който регистрира уплахата на животните. При рязка промяна в пулса на овцете вграденият в устройството предавател сигнализира за това чрез SMS.
Разработката е тествана върху малка група овце, поставени в оградено място, в близост до две кучета вълча порода с намордници.
Промяната в пулса – от нормалните за овцете 60-80 до 225 удара в минута, е била достатъчна, за да се разбере когато животните се чувстват застрашени.
„За първи път подобно нещо се тества в полеви условия“, казва Жан-Марк Ландри от изследователския екип.
Според него системата може да бъде полезна за малки ферми, които не могат да си позволят закупуването и отглеждането на овчарски кучета.
Прототипът ще бъде готов през есента и се планира да бъде тестван догодина първо в Швейцария и Франция, а после и в други страни, които проявяват интерес.
Смъртните случай на овце в Швейцария зачестиха в последно време. Основна причина за това са влизащите от Италия вълци.http://offnews.offroad-bulgaria.com/index.php/89626/shvejtsarski-ovtse-prashtat-sms-pri-napadenie-ot-valk

Няма коментари:

Публикуване на коментар