неделя, 26 август 2012 г.

Тученица


Тученица


По света тученицата е  призната, като ценен зеленчук, в Гърция и Турция я предлагат на пазара както марулите, а в България се смята за бурен.                                                                                                              Тученицата помага за  подобряване на зрението, регулира кръвната захар, предпазва от инфаркти, от рак. Богата е на ненаситени мастни киселини и каротин. Тя има лечебен ефект при диабет, инфаркт и рак, доказаха  учени от САЩ.

Тученицата съдържа 7-8 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. Листата й са сочни и вкусни, целулозата й е нежна. Появява се късно напролет, когато повечето листни зеленчуци не са годни за консумация. Може да се бере до появата на първите слани.   Тученицата, още позната като тлъстига, е много полезна билка. Използва се в китайската медицина от хилядолетия. В Китай се знае още като "билка на дълголетието".
Енергия: студена (Ин)Вкус: леко кисел.



  • Основни свойства:
    - прочиства отровите
    - прочиства патогенната горещина
    - противовъзпалително действие
    - регулира кръвообращението
    - спира кръвоизливите
    - премахва отоци в тялото
    - стимулира уринирането
    - смазва червата
    - премахва паразити
    - регулира обмяната на веществата
          Вкусна е на салата, а също и като пълнеж за пелмени, баници, чушки и т.н.Не се съчетава с черен пипер. Забранена по време на бременност! Може да предизвика контракции.                                                                                                                                                          За диабетиците например рецептата е много лесна - режат се листата на салата, може да се прибави магданоз, ръси се с оцет, със зехтин или олио. Друг много вкусен вариант е да се приготви сух таратор вместо краставици се слага тученица, орехи, чесън. И колкото повече се консумира, толкова по-добре. Не е приятна за варене, при замразяване става лигава, най- доброто е да се използва прясна.
РЕЦЕПТИ
Баница                                                                                                                                                                1 пакет кори за баница, 1 килограм тученица, 2 връзки зелен лук или 3 глави стар лук, 2 яйца, 200 г сирене, 4 супени лъжици олио, 20 г масло, джоджен, сол, 1 чаша газирана вода.                                                                                                                                                                    Тученицата се почиства от дебелите стебла и се накисва в подсолена вода. Нарязва се, смесва се с нарязания лук и се размачква с малко сол и джоджена. Сиренето се разтрошава, смесва се с едно от яйцата и се добавя към тученицата. В намазана с олио тава се реди баницата като между пластовете плънка се слагат по два реда кори с олио между тях. Реже се но осем парчета. Разбива се второто яйце, смесва се с газираната вода и се залива баницата. Нарежда се маслото на парченца. Пече се в умерена фурна.

Салата-4 порции
 300 г тученица, 2-3 стръка зелен чесън, 2-3 стръка зелен лук, 200 г краставици, 50 г кълнове, 4 супени лъжици прецедено кисело мляко, 2 яйца, копър, сол.
 Тученицата се почиства от дебелите дръжки, накисва се в подсолена вода и се нарязва на едро, нарязват се и останалите зелени съставки, добавя се киселото мляко и солта и внимателно се разбърква. Поръсва се с покълнали пшенични или друг вид зърна украсява се с нарязаните твърдо сварени яйца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар