сряда, 22 август 2012 г.

Бали


В сърцето на тропическия рай

Къща в колониален стил в Бали

Много често, когато се опитваме да си представим как изглежда раят, в съзнанието ни изникват прекрасни пейзажи от далечните за нас тропически острови – заради чудесния климат и спиращите дъха гледки.
Е, неслучайно и остров Бали влиза в рамките на представата ни за истински рай на земята.
Разположеният в сърцето на Индонезийския архипелаг остров е смятан за едно от най-красивите места на света, а заради десетките хиляди храмове и пагоди е наричан “Островът на хилядата храма”. Макар че спокойно бихме могли да го наречем и “Островът, където всеки би се почувствал бог”!
Къщата, която виждате, се намира в това разкошно земно кътче и е изградена в типично колониален стил. Тук могат да се видят всички характерни за стила белези – преобладаващите цветове в интериора са охра, червено, бежово и кафяво, съчетани с присъствието на много естествено дърво.
Някога тези цветове са наложили използването им поради възможността цветните пигменти да се извличат по естествен начин от растения, почвата и минерали.
Днес вече нещата не стоят по този начин, но независимо какъв е произходът на материалите, основните нюанси са същите.
Важно място в колониалният интериорен стил  и преди, и към настоящия момент, са заемали мебелите от махагон, череша, орех или палисандрово дърво – виждаме ги и в интериора на тази вила. Изделия от ратан допълват тази благородна компания, подсилващи уникалното излъчване за лекота и простор на интериорното решение.
Важна роля в декорацията е отредена на произведения на типичното местно изкуство – скулптури, картини, искрящи от цветове и настроение пана украсяват всяко едно от помещенията.
Дървените щори на панорамните прозорци осигуряват защита от силното слънце и горещия климат, но само с едно движение тази граница между великолепието отвън и уюта вътре, може да бъде преодоляна.
Голям басейн, кътове за отдих и прекрасна градина добавят още щрихи към тази райска картина на земята. Да й се насладим заедно!

http://www.jilishta.com/architekture_ka6ta_34.php

Няма коментари:

Публикуване на коментар