вторник, 17 юли 2012 г.

Ядките:здравословни, лечебни, диетични-орех




Орех

Като диворастящо и културно растение орехът се среща из цялата ни страна. Обикновеният орех (най-разпространен в България) достига височина 20-40 м и диаметър до 2 м. Почти всички части на растението се използват с медицински и кулинарни цели.

Листата на ореха (Foiia Juglandrs) са познати като лечебно средство от най-дълбока древност. Те се събират без дръжките през периода на цъфтежа и преди пълното им развитие (май - юни). Изсушават се на сянка при температура до 35°С. В този си вид листата имат тъмнозелен цвят и значително горчив вкус, почти без мирис са. Съдържат алфа -хидроюглон и бета-хидроюглон, които са производни   на нафтохинона; флавоноиди, аскорбинова киселинакаротин(до 0,33 мг%), витамин В1, дъбилни вещества (3 - 4%), етерично масло и др. Този им състав действа укрепващо на организма, засилва растежа на костите, възбужда апетита.
Извлеци и отвари от листа  се предписват като неспецифично средство при местно лечение на лупус еритематозис (вълчанка), стафилококови и стрептококови дерматити, гнойни рани. Ореховите листа под форма на дрога имат противовъзпалително и болкоуспокоително действие при възпаление на венците, възпаление на лимфните възли, гастроентерити, диарии. Предписват се още за подобряване на храносмилането.

Ореховите ядки се използват както за храна, така и в медицината. Те съдържат до 70%мазнини, от които по-голям процент са ненаситени; около 17% белтъчини; витамините В1, В6, В9, А, Е и С. Богати са на калий, фосфор, сяра, йод и цинк. Значително е количеството нафибрите. Едно от най-полезните вещества в орехите е триптофанът, от който се синтезира в организма серотонин.
Ядките се препоръчва в диетичното хранене при хипо-и авитаминози, при дефицит на желязо и кобалт, като за профилактика и лечение на атеросклерозата.
Като се има предвид, че ореховите ядки са висококалорична храна, пазещите диети за отслабване не бива да ги консумират без мяра. Това не значи, че трябва да се лишат от богатия състав на хранителни вещества в орехите. Прием на 20-25 г смлени орехови ядки е съвсем приемлив, тъй като организмът ще бъде зареден с енергия и други полезни вещества.
Много подходяща закуска за хора на диета за отслабване е една настъргана зелена ябълка, в която са разбъркани 1 равна супена лъжица смлени орехови ядки.
 



Няма коментари:

Публикуване на коментар