четвъртък, 19 юли 2012 г.

Тарт с червени плодове




По света има неизброимо количество рецепти за превъзходни сладкиши, но тази комбинация от тънко маслено тесто, ванилов крем и леко желирани дъхави горски плодове е сред онези творби, които заслужават да стоят на най-висок пиедестал в сладкарството.
Необходими продукти за 4 порции
за тестото:
1 ½ ч. ч. бяло брашно
½ ч. ч. царевично брашно
50 г филирани бадеми
1 щипка сол
6 с. л. захар
2 ч. л. бакпулвер
125 г масло
2 яйца
за крема:
2 жълтъка
3 с. л. захар
1 с. л. брашно
2 с. л. нишесте
500 мл прясно мляко
1 ч. л. ванилена захар
50 г студено масло
за плодовия слой:
600 г червени горски плодове
1 с. л. желатин
4 с. л. сладко от малини или ягоди
5-6 листа мента
2 с. л. ликьор от ягоди или друг

Начин на приготвяне
1.В купа се смесват двата вида брашно, бадемите, солта, захарта и бакпулверът. Слага се маслото и се стрива на трохи с брашнената смес. Яйцата се прибавят едно по едно, като се разбъркват с вилица, накрая тестото се събира на топка с ръце. Не бива да се меси дълго. Разточва се на кръг с диаметър 32 см върху хартия за печене. Прехвърля се в намаслена форма за печене с диаметър 28 см. Оформя се ръбче. С вилица се набожда дъното на няколко места. Изпича се във фурна, загрята до 180° С за 15 - 20 мин., или докато краищата леко порозовеят. Охлажда се.
2.За крема жълтъците се разбиват със захарта, прибавят се брашното и нишестето. Млякото се кипва и се налива на тънка струйка в яйчната смес при непрекъснато разбъркване. Кремът се слага на огъня и се разбърква, до сгъстяване. Накрая се добавя маслото и се разбърква, докато се поеме. Сипва се в изпечената кора още горещ и се охлажда.
3.Желатинът се разбърква с 3 с. л. студена вода и се оставя за 10 мин. да набъбне. Плодовете се разбъркват със сладкото, ментата и ликьора. Желатинът се стопява на водна баня или в микровълнова фурна, без да завира. Добавя се горещ към плодовете и сместа се сипва върху сладкиша. Охлажда се, докато се втвърди.
Източник: menumag.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар