четвъртък, 19 юли 2012 г.

Лятна кухня на открито

През лятото хората търсят къде да отдъхнат на хладно, без да се страхуват застрашени от климатика. Така лятната кухня на открито се превръща в най-обичаната част от дома. Лятна кухня на открито е перфектното бягство от горещините.
Лятна кухня на открито
Проект за лятна кухня на открито

Преди да преминете към построяването на вашата лятна кухня, трябва да вземете някои важни решения. Изберете какъв модел кухня на открито искате – тип беседка, заградена със завеси, с една стена или пък с три, дали да има покрив и ако да дали той да пропуска слънчевите лъчи или не. Помислете как ще получавате електричество и къде ще разпределите контактите.

Вижте дали може да се възползвате от естествена сянка – от близки дървета или лозя. Ако мястото е твърде горещо през лятото, поставете вентилатор на тавана. Преценете също как ще разположите отделните сектори в лятната кухня – сухи райони (плотове за работа), мокри части (мивка), нагряти повърхности (печка, камина).Лятна кухня на открито

Мебели и материали за лятната кухня

Сериозно помислете какви материали ще използвате за лятната кухня, защото от тях зависи нейната поддръжка и устойчивостта й към природните капризи. Съобразете разположението им в кухнята спрямо слънчевата светлина – някои лесно се нагряват, а други остават винаги студени. Подовата настилка не трябва да е хлъзгава, затова гранитогресът е най-често срещаният вариант. Плотовете, както и мивката, може да са от неръждаема стомана – лесно се поддържа и издържа на корозия. Шкафовете изградете от камък или тухли. 

Използвайте старите маса и столове, за да обзаведете лятната кухня. Може да ги освежите с малко боя или като ги „облечете“ с нови калъфки. Мебелите от ратан също са подходящо решение. Някои пък предпочитат да си направят „вграден“ диван – допълнение към каменните шкафове. Върху него се поставя дюшек и няколко декоративни възглавнички. Желателно е да не го разполагате на сянка, защото камъкът държи студено. 
Лятна кухня на открито
Измайсторете си пейка от дърво и табуретки - пънчета.
 Вместо маса, може да разчитате само на плот, около който да се събирате с близки и приятели, докато готвите. Оборудвайте кухнята на открито със скара, барбекю или печка на дърва. Предпочитани са също камината и огнището. 

Декорация на кухнята на открито

Когато говорим за декорация на лятната кухня, то може да избирате между отделни теми и акценти, на които да заложите.Средиземноморският стил се отличава с цветовете на морето и на небето, а емблематични за него са красивите мозайки. Може да посадите цветя в саксии с формата на урна или амфора, а около тях да сложите фигура на божество, което да ви закриля. Ако търсите повече цвят и настроение, вашият стил е испанският. Характерни са по-дръзките комбинации – между оранжево и синьо, по-меки нюанси на зеленото с керемиденочервено, жълто с кобалтово. Декорирайте с дърворезба и глинени съдове.

Азиатският стил ще ви пренесе в един друг свят - изчистени линии, малко по-неутрални цветове, изписани на стената йероглифи, окачени фенери и бамбукови подложки за хранене. От цветята заложете на камелия и бамбук на щастието. За любителите на традиционните мотиви подходящ е етно стилът - бродирани пана, декорации от прежда и вълна, растения, посадени в бакърчета.
Лятна кухня на открито
В случай, че не искате да се обвързвате с конкретна тема, то заложете на няколко детайла, които да направят откритата кухня уютна. Окачете на стената връзка със сухи билки и подправки и 2-3 керамични чинии. Заложете на висящите кошници, посадете цветя в големи саксии, покрийте едната стена на кухнята с пълзящи растения. За осветление използвайте няколко метални фенера.

Полезни съвети
  • Разположете лятната кухня в близост до дома – така не е нужно да я оборудвате с всички кухненски уреди. Освен това си съкращавате разходките до вкъщи, когато ви потрябва нещо.
  • Обикновено главна роля в лятната кухня играе барбекюто. На него освен пържоли, ребра и скара, може да приготвите също риба, зеленчукови шишчета, а защо не и хамбургери, хот дог, пица или печени картофи.
  • За да запазите напитките студени, използвайте хладилна чанта.
  • Когато лятото свърши, не забравяйте да покриете мебелите от лятната кухня, за да оцелеят безпроблемно и през зимата.

    17.07.2012/ Христина Спасова
  • http://zadoma.rozali.com/idei/p19564.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар