четвъртък, 26 юли 2012 г.

Морският фар на нос Шабла





Морският фар на нос Шабла
Морският фар на нос Шабла
Морският фар на нос Шабла



     Най-старият морски фар на Балканите се намира в България. В антични времена земите, на които сега се простира страната ни са били от особена важност за мореплаването. Един от основните пътища за бърза връзка с Дунав, а оттам и Централна Европа, минава от Босфора през Черно море, за да стигне до устието на реката. Това предполага да има силна навигационна система и колкото и да се мъчат да ни убедят сега учените, че нашето море навремето също е било костница за редица моряци (дори за редица антрополози името „Черно” не идва оттам, че е много бурно, а означава посока север – Северно море), то доказателствата са малко. А тези, които потвърждават обратното са много повече. Навигационната система по западните брегове на Черноморието е била силно развита. Смята се от редица учени, че най-старото съоръжение на Балканите насочващо мореплавателни съдове се намира на сегашния нос Шабла. Най-източната част на родината ни.

По време на Кримската война фарът е бил разрушаван на няколко пъти, като в последствие трайно е възстановен от френски и български инженери. Годината на събитието е 1856-та, а от тогава той не спира да свети през интервал от 25 секунди. Работното му време естествено е от здрач до зори всяка вечер. Фарът е много ценен и до днес. В него се намира и агрегат, ако случайно токът спре. Кулата му е осмоъгълна и е висока 32 метра.

bTOURISM.com препоръчва, ако имате възможност и време, задължително да се насладите на светлината от фара върху дълбоката черна вода и допълването й от невероятния звук на разбиващите се в скалите вълни.


Няма коментари:

Публикуване на коментар